06 - 53 61 41 41 info@oostevaar.nl

Bekijk direct de prijzen voor spuitwerk!

U heeft uw muren en plafonds laten stucen? Als het goed gedaan is zijn uw muren en plafonds nu mooi glad gestuct. Nu moet de stuclaag drogen. Maar hoe lang duurt dit? Vaak kunt u pas verder met afwerken als de muren en plafonds helemaal droog zijn. Uw hele planning hangt af van de droogtijd! Hierdoor is het belangrijk om te weten hoelang het drogen gaat duren.

Na het stucen kunt u de eerste dagen natuurlijk duidelijk zien dat het stucwerk nat is. Ook voelt het stucwerk nat aan. Vervolgens begint het drogen en ziet u de dagen erop droge- en natte plekken door elkaar. Ook nu is het stucwerk natuurlijk nog niet droog. Maar, waneer dan wel?

Om hier een antwoord op te geven moeten we eerst bekijken wat het drogen van stucwerk beiïnvloed. De droogtijd hangt namelijk af van:

 

  • De dikte van de stuclaag
  • De temperatuur
  • De luchtvochtigheid
  • Ventilatie

Wanneer is stucwerk droog: De dikte van de stuclaag

Vaak wordt gestuct met Knauf MP75. Dit is een machinepleister (MP) die aangebracht wordt in een laagdikte van 10 mm. Als de stucmorterl met een machine wordt aangebracht dan bevat het stucwerk ongeveer 60% water. Al dit water moet aan het oppervlak uit het stucwerk ontsnappen.

Hoe dikker de stuclaag, hoe langer het drogen duurt. In sommige gevallen wordt er wel 30-40 mm stucwerk aangebracht. Bijvoorbeeld voor het haaks stukadoren van muren en het uitvlakken van plafonds.

Wanneer is stucwerk droog: De temperatuur

Tijdens het droogproces komt het water uit het stucwerk naar het oppervlak. Aan het oppervlak verdampt het water. Het water wordt dus in de lucht opgenomen. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp er opgenomen kan worden. Een hogere temperatuur zorgt er dus voor dat het stucwerk sneller zal drogen.

Wanneer is stucwerk droog: De luchtvochtigheid

Ook is de luchtvochtigheid belangrijk bij het drogen van stucwerk. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer waterdamp er door de lucht kan worden opgenomen. Doordat in de winter de luchtvochtigheid vaak al hoog is (door nat weer en in combinatie met een lage temperatuur) zal stucwerk in de winter dus langzamer drogen.

Wanneer is stucwerk droog: Ventilatie

Tijdens het droogproces zal de lucht op een gegeven moment verzadigd zijn met waterdamp. Hierdoor stop het drogen. Dit komt omdat er simpelweg niet meer waterdamp door de lucht kan worden opgenomen. Om dit te voorkomen moet u ventileren. Hierbij wordt verse (drogere) lucht aangevoerd zodat het water uit het stucwerk kan verdampen.

 

wanneer-is-stucwerk-droog-3
wanneer-is-stucwerk-droog-4

De vuistregel

Om de droogtijd te bepalen hanteren wij een vuistregel. Hierbij gaan we ervanuit dat het stucwerk 1 mm in laagdikte droogt per 24 uur. Dit betekent dat Knauf MP75 in een laagdikte van 10 mm dus ongeveer 10 dagen moet drogen.

Wel is dit afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. In de winter kan het dus langer duren voordat uw stucwerk droog is door de luchtvochtigheid hoger is en de temperatuur lager.

Meten is weten

Omdat wij als latexspuiter er 100% zeker van moeten zijn dan het stucwerk droog is meten wij het vochtpercentage voor het latex spuiten. Bij een vochtpercentage van 1-2% is het stucwerk droog genoeg om een latex muurverf aan te brengen. Op deze manier weten wij zeker dat er later geen problemen gaan ontstaan door vocht wat nog uit het stucwerk komt.

Kan ik het drogen van stucwerk versnellen?

Ja, dat kan! U kunt het drogen van stucwerk een stuk sneller laten verlopen. Ten eerste door de ruimte te verwarmen en tegelijkertijd ook te ventileren. Hiermee beiïnvloed u de eerder genoemde temperatuur, luchtvochtigheid en verse luchtaanvoer.

Stucwerk drogen met luchtdroger of bouwdroger

Ten tweede kunt u gebruik maken van één of meerdere luchtdrogers of bouwdrogers. Deze bouwdrogers kunt u huren bij bijvoorbeeld Boels of BoRent. Vaak verwarmen deze bouwdrogers de lucht en halen ze vocht uit de lucht. Dit vocht wordt als condens opgevangen in de droger. Vervolgens loopt dit via een slang vanuit de droger in een opvangbak zoals een speciekuip of grote ton. Hierbij is het belangrijk om de speciekuip of ton af te dekken met een deksel. Hiermee voorkomt u dat het opgevangen water weer verdampt.

Scheurtjes in stucwerk door drogen met bouwdroger

Met een bouwdroger kunt u het droogproces dus enorm versnellen. Wel is het zo dat er ook een nadeel zit aan het drogen van stucwerk met een bouwdroger. Dit is namelijk scheurvorming! Door het snelle drogen zal het stucwerk de neiging hebben om te scheuren. Dit noemt men droogtescheurtjes. Deze moeten hersteld worden voordat wij het stucwerk met latex spuiten.

Samengevat kunt u gebruik maken van de volgende handvatten voor het bepalen van de droogtijd van stucwerk:

  • Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per 24 uur.
  • Zijn er nog natte plekken te zien dat is het stucwerk nog te nat voor latex spuiten.
  • Heeft u een strakke planning? Gebruik dan bouwdrogers!
  • Voorkom een onnodig dikke stuclaag.
  • Is het stucwerk helemaal egaal wit opgedroogt dan is het stucwerk waarschijnlijk droog.
  • Wij doen altijd een vochtmeting voordat wij latexspuiten. Meten is weten!

Als wij voor u latex spuiten dan doen wij altijd een vochtmeting voordat wij de latex aanbrengen. Alleen op deze manier kunnen wij met zekerheid zeggen dat het stucwerk droog is. Hierdoor weten we zeker dat er geen problemen ontstaan na het latex spuiten. Wilt u dus mooi-, goed- en strak latexspuitwerk? Vraag dan vandaag nog een geheel vrijblijvende offerte bij ons aan!

pleister-spuiten-met-pleistervlies

Wilt u ook mooi- en strak spuitwerk?

Ontvang vandaag nog onze vrijblijvende offerte!

Contact formulier

Oostevaar Spuitwerken

Wormerweg 4G-192
1311 XB Almere

Telefoon: 06 – 53 61 41 41
Email: info@oostevaar.nl

KvK nummer: 68714882
Btw nummer: NL001597512B96

Onze verfspuit partners