06 - 143 15 571 info@oostevaar.nl

Muren en plafonds laten spuiten door professional?

Strepen en vlekken in muur en plafond na het schilderen? Regelmatig krijg ik veel vragen over het schilderen van muren en plafonds. Hierbij vertellen veel mensen mij dat ze zelf zijn begonnen met schilderen en dat het is mislukt. Doordat er strepen en vlekken in muur en plafond zichtbaar zijn is het schilderwerk niet mooi.

Strepen en vlekken in muurverf wordt baanvorming genoemd. In dit blog hoop ik antwoord te kunnen geven op de vraag waardoor baanvorming ontstaat. Ook leg ik uit wat u hieraan kunt doen en hoe u dit kunt voorkomen. Natuurlijk kunnen wij door latex spuiten ook baanvorming oplossen en herstellen.

Hoe ontstaan strepen en vlekken?

U heeft hard gewerkt om de wanden en plafonds opnieuw te schilderen met muurverf. Zodra de muurverf of latex droog is, ziet u dus allemaal banen, vlekken en strepen. Wat is er verkeerd gegaan vraagt u zich af?

Strepen en vlekken in muur en plafond ontstaan door een (te) sterke zuiging van de ondergrond. De baan die u rolt droogt daardoor te snel. De volgende baan wordt hierdoor deels over de al aangedroogde muurverf gerold. Hierdoor onstaan dus allemaal banen, strepen en vlekken. Anders gezegd, u heeft baanvorming. Het grote voordeel van latex spuiten is dat strepen en vlekken in muur en plafond nooit voorkomen!

Strepen en vlekken in muren en plafonds ontstaan dus door:
 

 • Te sterke zuiging van de ondergrond
 • Te snel drogen van de latex
 • Ventileren tijdens het schilderwerk of tocht
 • Temperatuur omgeving te hoog, dus te warm
 • Te schraal aanbrengen van de muurverf of latex
 • De verkeerde latex gebruiken (bij spack plafonds)
 • Verkeerde rol gebruiken
 • Te langzaam werken of te weinig mensen
Strepen en vlekken muur en plafond
Strepen en vlekken muur en plafond

Zuigende werking opheffen voorkomt strepen en vlekken in muur en plafond

Om strepen, vlekken en banen te voorkomen tijdens het schilderen van muren en plafonds moet allereerst de zuigende werking van de muren opgeheven worden. Als doe-het-zelver kunt u dit doen door het aanbrengen van voorstrijk. Het nadeel van deze voorstrijk is dat het waterdun is. Hierdoor krijgt u snel druppels op de muren en plafonds. Deze druppels branden in waardoor het nog te zien is na het schilderen. Producten die hiervoor meer geschikt zijn, zijn niet te koop bij de bouwmarkten. De voorstrijk moet goed drogen volgens het voorschrift op de verpakking. Als het goed is, is de zuigende werking van de muren en plafonds nu weg. Hierdoor zullen de strepen en vlekken in muur en plafond al veel minder zijn na het schilderen.

Altijd nat in nat werken

Om strepen en vlekken in muur en plafond te voorkomen moet er altijd nat-in-nat gewerkt worden. Bij grote oppervlakken is het handig om met 2 personen tegelijk te werken. Plak altijd zoveel mogelijk af want hierdoor kun je sneller werken. Schilder na het afplakken met een kwast en 10cm roller eerst de randen. Doe dit niet over de hele lengte van muur of plafond want dan is het begin alweer droog. Doe dus een klein stuk, bijvoorbeeld 1,5 a 2 meter. Begin hierna direct met rollen en zet voldoende laagdikte op. Rol dit goed uit. Hierna schildert u weer een deel van de randen en rolt u de volgende paar banen. Als het goed is, werkt u nu nat-in-nat.

Gebruik voor het rollen en sauzen ook de juiste materialen en de juiste muurverf. Voor spack plafonds bestaat bijvoorbeeld een speciale spacklatex. Deze droogt veel minder snel waardoor het resultaat ook veel beter wordt. Daarbij zijn er ook nog zogenaamde additieven te koop die de verwerkbaarheid van de latex verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Owatrol Floettrol. Owatrol Floetrol verlengt de open-tijd van de latex, dus de latex droogt minder snel. Hierdoor wordt het resultaat ook mooier met minder kans op strepen en vlekken in muur en plafond.

Denk aan de volgende punten bij het sauzen

Bij het rollen en sauzen van muren en plafonds is het belangrijk om goed te letten op de volgende punten:

 • Temperatuur tussen de 10°C en 20°C.
 • Niet ventileren, geen tocht.
 • Gebruik de juiste roller.
 • Telescoopsteel gebruiken.
 • Werk met genoeg mensen.
 • Plak de randen af.
 • Gebruik de juiste latex.

Wat moet ik doen als ik toch baanvorming heb?

Heeft u alles goed gedaan maar heeft u toch strepen en vlekken in muur en plafond? Dan zijn er nog een aantal oplossingen. De eerste oplossing is de muur of het plafond opnieuw schilderen met een primer die baanvorming oplost. Een goed product hiervoor is Sigma Wallprim. Deze primer moet 12 uur drogen en vormt één afsluitende laag. Na droging van de primer kunt u de muur nogmaals schilderen met elke normale latex of muurverf. De tweede oplossing is de muur overschilderen met een extreem matte muurverf. Deze matte muurverf zorgt ervoor dat alle oneffenheden niet meer opvallen na droging.

Als u toch strepen en vlekken heeft dan kunnen wij uw muren en plafonds ook latex spuiten. Zowel de primer, Sigma Wallprim, als de extreem matte muurverf kunnen wij spuiten. Dit zorgt ervoor dat strepen, vlekken en baanvorming zullen verdwijnen.

Doordat het latex spuiten van muren en plafonds erg snel gaat werken wij altijd nat-in-nat. Dit geeft de minste kans op baanvorming. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden om baanvorming op te lossen door latex spuiten. Natuurlijk kunt u ook geheel vrijblijvend het offerteformulier invullen. Hierbij kunt u tijdens het invullen aangeven dat u last heeft van baanvorming.

Strepen en vlekken muur en plafond

Contact formulier

Oostevaar Spuitwerken

Wormerweg 4G-192
1311 XB Almere

Telefoon: 06 – 143 15 571
Email: info@oostevaar.nl

KvK nummer: 68714882
Btw nummer: NL001597512B96

Onze verfspuit partners