06 - 143 15 571 info@oostevaar.nl

Bekijk direct de prijzen voor spuitwerk!

Standaard worden woningen opgeleverd met behangklare muren en spack plafonds. Behangklare muren zijn alleen geschikt voor behangen of voor het aanbrengen van sierpleister. Voor het latex spuiten of verven van de muren zijn sausklare muren nodig. Behangklare muren moeten dus voorzien worden van sausklaar stucwerk.

Sausklaar stucwerk heeft een aantal voordelen:

 • Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw toepasbaar
 • Zorgt voor een ruimtelijk gevoel
 • Geen stof op muren
 • Makkelijk afneembaar
 • Meerwaarde voor uw woning
 • Goed overschilderbaar
 • Scheurtjes zijn goed te repareren

Wilt u ook sausklaar stucwerk? Dit kan, wij brengen sausklaar stucwerk aan door het pleister spuiten. Hierbij kan de stuclaag ook nog verstevigd worden met een glasvezelvlies. Interesse? Vraag dan direct een geheel vrijblijvende offerte aan! Makkelijk en snel via ons online offerteformulier.

Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast!

Wilt u meer weten over sausklaar stucwerk? Lees dan verder. Want in dit artikel wil ik de term sausklaar stucwerk graag verder uitleggen. Ook zal ik de meest gebruikte methodes voor het glad afwerken van muren bespreken. Daarnaast hebben wij als één van de eerste spuitbedrijven in Nederland een oplossing voor scheurvrij glad stucwerk in de nieuwbouw. 

sausklaar-stucwerk

De norm voor sausklaar stucwerk

Vaak zien wij dat klanten geen afspraken maken over de kwaliteit van stucwerk. Erg onverstandig want wat de stukadoor glad stucwerk vindt is misschien voor u als klant nog niet strak genoeg. Daarom is het goed om te weten dat er een norm bestaat. Deze norm is opgesteld door het TBA (Technisch Bureau Afbouw) en heet ‘oppervlaktebeoordelingscriteria stukadoorswerk binnen’. De norm kunt u hier downloaden.

Zoals u in de norm kunt zien wordt stukadoorswerk ingedeeld in een aantal groepen. Hierbij laten wij groep 2 t/m 6 buiten beschouwing. Dit is namelijk geen sausklaar stucwerk. Alleen groep 0 en groep 1 zijn van belang bij sausklaar stucwerk.

 

sausklaar-stucwerk-1

Sausklaar stucwerk groep 1

Pakt u de TBA norm erbij dan zult u zien dat met sausklaar stucwerk, stucwerk uit groep 1 bedoeld wordt. Dit stucwerk heeft de volgende eigenschappen:

Groep 1:
Glad oppervlak waaraan hoge visuele en functionele eisen worden gesteld en dat naderhand kan worden voorzien van een mat af- werksysteem, vinylbehang, een glasvlies versterkt verfsysteem of een fijne sierpleister met een korreldikte tot 1 mm.

Het sausklare stucwerk kan dus voorzien worden van een mat afwerksysteem. Dit is dan ook de reden waarom wij voor het latex spuiten een matte muurverf gebruiken. Ook is het belangrijk om de toelichting op de eerste bladzijde van de norm te lezen. Hierin staat namelijk:

Toelichting:
Bij Groep 1, het aanbrengen van een mat af- werksysteem, dienen plaatselijke (opliggende) onregelmatigheden te worden weggeschuurd door degene die het afwerksysteem aanbrengt.

Dit betekent dat de latexspuiter of schilder niet direct kan beginnen met latex spuiten. De plaatselijk opliggende oneffenheden moeten eerst worden weggeschuurd. Dit hoort bij het latex spuiten en is bij ons bij de prijs per m2 inbegrepen. Het laatste belangrijke onderdeel uit de norm is:

Visuele beoordeling stukadoorswerk binnen
Tijdens een beoordeling mag er geen strijklicht op het te beoordelen oppervlak vallen. Zie ook Bijlage A van NEN 13914-2.

Dit betekent dat er geen licht zijwaards op het sausklare stucwerk mag vallen. En hier gaat het dan ook vaak mis. Dit komt doordat er na het sausklaar stucen en latex spuiten van de muren wel strijklicht op de muren zal vallen. Doordat de meeste woonkamer licht zijn en grote ramen hebben zal daglicht of de zon voor strijklicht zorgen. Hierdoor zullen oneffenheden enorm opvallen en uitvergroot worden.

Dit is dan ook de reden waarom wij alleen stucwerk uit groep 0 aanbrengen. Dit doen wij door het pleister spuiten. Hierbij wordt het stucwerk zeer glad zonder beschadigingen. Lees meer over pleisterspuiten.

glad-stucwerk-in-de-nieuwbouw-afmessen

Sausklaar stucwerk groep 0

Wilt u de hoogste kwaliteit stucwerk? Dan moet u kiezen voor sausklaar stucwerk volgens groep 0. Deze kwaliteit stucwerk noemen wij spuitklaar omdat na het latex spuiten nagenoeg geen oneffenheden te zien zijn. En dat is tenslotte toch wat u wilt?

Wat staat er dan precies in groep 0 van de norm voor sausklaar stucwerk?

Groep 0:
Glad oppervlak, verkregen door het aanbrengen van een één- of meerlaagssysteem, waaraan zeer hoge visuele en functionele eisen worden gesteld en dat naderhand kan worden voorzien van een glanzend (zijde-/hoogglans), handmatig of mechanisch aangebracht, afwerksysteem.

Het sausklare stucwerk uit groep 0 kunnen we dus verven door latex spuiten. Eveneens gebruiken wij hiervoor altijd een mooie-, matte goed verspuitbare latex.

Ook nu is het belangrijk om de toelichting op de eerste bladzijde van de norm te lezen. Hierin staat namelijk:

Toelichting:
Om bij Groep 0 de hechting van het afwerksysteem te kunnen garanderen dient het gehele oppervlak geschuurd te worden door degene die het afwerksysteem aanbrengt.

Dit betekent dat de latexspuiter het volledige oppervlak moet schuren. Dit wordt vaak niet gedaan. Hierdoor zal de hechting van de latexverf erg slecht zijn. Om sausklaar stucwerk in groep 0 te kunnen leveren wordt het oppervlak door de stukadoor herhaaldelijk nat gemaakt en afgemest. Hierdoor wordt de stuclaag dichtgemest. Er is nog weinig zuiging en het oppervlak is erg glad. Hierop hecht de latex erg slecht.

Als wij sausklaar stucwerk leveren op behangklare muren dan doen wij dit door het spuiten van een kant-en-klare pleister. Deze pleister wordt in 2 lagen aangebracht waarbij elke laag wordt geschuurd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk sausklaar stucwerk uit groep 0. Ook is er dan door ons geschuurd zodat de verf bij het latex spuiten goed zal hechten. Op deze manier leveren wij hoge kwaliteit sausklaar stucwerk en latexspuitwerk. Ook bij strijklicht is het stucwerk nu erg strak! Lees meer over pleisterspuiten.

Sausklaar stucwerk met pleistervlies

Zoals u hierboven heeft gelezen is strak stucwerk belangrijk. Uw behangklare muren kunnen wij ook sausklaar afwerken door te stucen met pleistervlies. Hierbij zorgt het pleistervlies voor een sterke- en scheuroverbruggende stuclaag. Daardoor krijgt u sausklaar stucwerk met de voordelen van Renovlies. Dus mooi sausklaar stucwerk met unieke eigenschappen. Als één van de weinigen in Nederland is  sausklaar stucwerk versterkt met pleistervlies op dit moment onze specialiteit!

De voordelen van pleistervlies op een rijtje:

 • Krimpt- en rekt niet dus spanningsarm
 • Scheuroverbreuggende werking
 • Slijtvaste- en harde stuclaag
 • Extra vullende werking
 • Erg duurzaam, blijft lang mooi
 • Ideaal voor latex spuiten

Mooi-, straks sausklaar stucwerk is dus zeer zeker mogelijk. Hierbij is door het gebruik van pleistervlies de kans op scheurvorming minimaal. Heeft stucwerk met pleistervlies ook nadelen zult u zich afvragen? Nou, technisch gezien eigenlijk niet. Bij glad stucwerk met pleistervlies is de kans op scheurvorming minimaal en naderhand kan elke andere wandafwerking aangebracht worden. Het enige nadeel is de prijs. Doordat het aanbrengen van pleistervlies het meeste werk is, is het ook een relatief wat duurdere wandafwerking. Hierbij is het goed nieuws echter wel dat deze manier van afwerking heel erg lang meegaat. U heeft dus jarenlang plezier van mooie glad gestucte muren! Ook kunnen wij het sausklaar stucen met pleistervlies en latex spuiten zeer voordelig aanbieden.

Bent u net zo enthousiast geworden als wij? Twijfel dan niet langer en kies ook voor mooi sausklaar stucwerk! Wij werken uw wanden helemaal strak en egaal af. Dus ook bij strijklicht. Vul ons online offerteformulier in, kies voor pleister spuiten en vink de optie ‘stuclaag versterken met pleistervlies’ aan. Hierdoor ontvangt u vandaag nog een vrijblijvende offerte.

Binnen 1 dag een vrijblijvende prijsopgave!

sausklaar-stucwerk-nieuwbouw-met-pleistervlies

Krijgt u een nieuwe woning en heeft u behangklare muren? Of, gaat u verhuizen en heet u spachtelputz of spack op de muren? Laat uw muren dan sausklaar stucen! Let hierbij altijd op dat u afspraken maakt over de kwaliteit van het stucwerk. Wilt u latex spuiten na het stucen? Kies dan altijd voor sausklaar stucwerk uit groep 0 of groep 1 uit het normblad ‘Oppervlaktebeoordelinscriteria voor stukadoorswerk binnen’. Alleen op deze manier wordt de kwaliteit die u krijgt meetbaar.

Dus wilt u, na het lezen van dit artikel, nog steeds mooi-, glad- en goed sausklaar stucwerk? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan voor het pleisterspuiten en kies hierbij eventueel voor de optie ‘stucwerk verstevigen met pleistervlies’. Op deze manier ontvangt u vandaag nog een geheel vrijblijvende offerte voor mooi strak stucwerk uit groep 0! Dus superstrak, ook bij strijklicht!

sausklaar-stucwerk-met-pleistervlies-resultaat

Wilt u ook mooi- en strak spuitwerk?

Ontvang vandaag nog onze vrijblijvende offerte!

Contact formulier

Oostevaar Spuitwerken

Wormerweg 4G-192
1311 XB Almere

Telefoon: 06 – 143 15 571
Email: info@oostevaar.nl

KvK nummer: 68714882
Btw nummer: NL001597512B96

Onze verfspuit partners