06 - 143 15 571 info@oostevaar.nl

Bekijk direct de prijzen voor spuitwerk!

breedplaatvloer-prefab

Kanaalplaatvloer en glad stucwerk

De plafonds zijn vaak opgebouwd uit kanaalplaten. Dit zijn betonnen vloerplaten met een breedte van ca. 1,2 meter. De betondelen zijn voorzien van holle kanalen. Deze vloerplaten zijn in de fabriek voorgespannen en zijn daardoor licht gebogen (getoogd). Onder belasting van de vloer wordt een kanaalplaat vlak. Het glad stucen van kanaalplaten is niet altijd mogelijk. Dit omdat deze bouwwijze veel nadelen heeft. Het nadeel van een glad gestuct plafond op kanaalplaten is namelijk dat de platen erg scheurgevoelig zijn. Dit komt omdat de platen los van elkaar kunnen werken. Ook heeft niet iedere plaat dezelfde toog. Hierdoor zit er veel onderling hoogteveschil tussen de platen. Glad stucen van een dergelijk plafond kan wel maar vaak is een dikke stuclaag nodig. Door een dikke stuclaag kan het plafond goed uitgevlakt worden (onder de rij brengen). Hierdoor krijgt u een mooi vlak plafond. Echter, de kans op scheurvorming blijft altijd aanwezig. 

Breedplaatvloer en glad stucwerk

Net als de kanaalplaatvloer is de breedplaatvloer een prefab betonvloer. Deze vloer gebruikt men vaak als verdiepingsvloer. In de platen zitten holle kanalen waardoor de platen lichter worden. De platen hebben een strak en glad uiterlijk. De onderzijde van de plaat is zeer geschikt voor spack spuiten. De bovenzijde is klaar voor een afwerklaag. De afwerklaag of druklaag wordt op locatie gestort. Doordat de afwerklaag in één keer gestort wordt, is de werking tussen de platen onderling veel minder. Er ligt immers één afwerklaag bovenop de platen. Ook is het hoogteverschil tussen de platen onderling vaak kleiner dan bij kanaalplaten. Daarnaast zijn de platen veel breder dan kanaalplaten. Hierdoor bevat het plafond dus minder naden. Kortom, breedplaatvloeren zijn sowieso veel minder scheurgevoelig. Glad stucen van het plafond bij breedplaatvloeren is dan ook zeker mogelijk. Ook hierbij wordt vaak een vrij dikke stuclaag aangebracht om het plafond goed uit te vlakken.

Tunnelbouw en glad stucen van het plafond

Ook wordt er nog wel eens gebruikt gemaakt van tunnelbouw. Hierbij is de bekisting voor de muren en plafonds op locatie in elkaar gezet. Na het storten en uitharden van het beton verwijderd men de bekisting en is de verdieping klaar. Groot voordeel van tunnelbouw is het feit dat het plafond uit één geheel bestaat. Er zijn geen v-naden, er is minimale werking en scheurvorming komt heel erg weinig voor. Glad stucen van het plafond bij tunnelbouw is dus zonder meer mogelijk. Omdat er geen hoogteverschil opgevangen hoeft te worden kan er vaak gestuct wordt met een kant-en-klare pleister. Deze pleister droogt veel sneller dan stucwerk van gips. Hierdoor kan er snel achter elkaar doorgewerkt worden. 

Scheurtjes door werken en zetten van de nieuwbouwwoning

Gedurende de eerste 5 jaar van de woning, zal de woning zich zetten op de fundatie. Ook zal het bouwvocht verdwijnen uit de woning. Dit zorgt voor spanningen tussen alle verschillende bouwdelen. Dus ook spanningen in de plafondplaten. Door het werken ontstaan vaak scheurtjes in de v-naden. Zolang de v-naden in het zicht blijven zult u hier weinig van zien. De scheurtjes ontstaan namelijk altijd diep in de v-naden.

Als het plafond glad gestuct is dan zullen de plafondplaten nog steeds onderling werken. Hierdoor ontstaan scheurtjes. Deze scheurtjes zijn nu dus ook zichtbaar in de gladde stuclaag. Dit valt bij een glad gestuct plafond meer op.

Wel is het zo dat de scheurtjes bij een glad plafond eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Na reparatie moet dan het gehele plafond opnieuw gespoten of gesaust worden. Echter, bijwerken is pas zinvol en succesvol als de woning uitgewerkt is. Dit kan een aantal jaren duren.

plafond-met-v-naden
pleister-spuiten-met-pleistervlies

Onlangs hebben wij contact gehad met Technisch Bureau Afbouw en de firma Knauf over de mogelijkheden om kanaalplaten en breedplaten scheurvrij te stukadoren. Beide partijen geven aan geen oplossing te hebben die 100% garantie biedt tegen haarscheurtjes.

Vindt u een glad gestuct plafond mooi? Dan kunt u het plafond natuurlijk gewoon glad laten stukadoren met de achterliggende gedachte dat eventuele scheurtjes kunnen ontstaan. Deze scheurtjes kunt u achteraf dan weer eenvoudig laten repareren.

Dus wilt u, na het lezen van dit artikel, nog steeds een mooi glad plafond in uw nieuwbouwwoning? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan voor het pleisterspuiten (of gipsspuiten) van uw plafond! Wij zijn u graag van dienst.

Wilt u ook mooi- en strak spuitwerk?

Ontvang vandaag nog onze vrijblijvende offerte!

Contact formulier

Oostevaar Spuitwerken

Wormerweg 4G-192
1311 XB Almere

Telefoon: 06 – 143 15 571
Email: info@oostevaar.nl

KvK nummer: 68714882
Btw nummer: NL001597512B96

Onze verfspuit partners