06 - 143 15 571 info@oostevaar.nl

Muren en plafonds laten spuiten door professional?

Gefeliciteerd! U krijgt een nieuwe woning of u bent zich aan het orienteren voor een nieuwe woning. Standaard wordt een woning vaak met spack plafonds en met behangklare muren opgeleverd door de bouwer. Behangklare muren kunnen wij eenvoudig glad stucen door het pleister spuiten. Dus dat is geen probleem. Veel mensen vinden daarentegen een spack plafond erg lelijk. Een spack plafond is een plafond met v-naden. Is glad stucen van een spack plafond mogelijk?

In dit artikel wil ik graag de voor- en nadelen uitleggen van het glad stucen van plafonds in de nieuwbouw. Hierbij is het van belang om te weten hoe uw vloer gebouwd wordt. 

De bouwwijze is van belang bij het glad stucen van het plafond

Om wat meer inzicht te krijgen in de bouwwijze van het plafond, is het van belang om te weten wat kanaalplaten, breedplaten en wat tunnelbouw is. Daarom zal ik uitleggen wat de meeste gebruikte vloerconstructies (dus ook plafondconstructies) zijn. Elke constructie heeft natuurlijk voor- en nadelen. Dit is belangrijk om te begrijpen wat de mogelijkheden zijn bij het glad stucen van het plafond

kanaalplaatvloer
breedplaatvloer-prefab

Kanaalplaatvloer en glad stucwerk

De plafonds zijn vaak opgebouwd uit kanaalplaten. Dit zijn betonnen vloerplaten met een breedte van ca. 1,2 meter. De betondelen zijn voorzien van holle kanalen. Deze vloerplaten zijn in de fabriek voorgespannen en zijn daardoor licht gebogen (getoogd). Onder belasting van de vloer wordt een kanaalplaat vlak. Het glad stucen van kanaalplaten is niet altijd mogelijk. Dit omdat deze bouwwijze veel nadelen heeft. Het nadeel van een glad gestuct plafond op kanaalplaten is namelijk dat de platen erg scheurgevoelig zijn. Dit komt omdat de platen los van elkaar kunnen werken. Ook heeft niet iedere plaat dezelfde toog. Hierdoor zit er  veel onderling hoogteveschil tussen de platen. Glad stucen van een dergelijk plafond is niet verstandig.

Breedplaatvloer en glad stucwerk

Net als de breedplaatvloer is de kanaalplaatvloer een prefab betonvloer. Deze vloer gebruikt men vaak als verdiepingsvloer. In de platen zitten holle kanalen waardoor de platen lichter worden. De platen hebben een strak en glad uiterlijk. De onderzijde van de plaat is zeer geschikt voor spack spuiten. De bovenzijde is klaar voor een afwerklaag. De afwerklaag of druklaag wordt op locatie gestort. Doordat de afwerklaag in één keer gestort wordt, is de werking van de platen onderling veel minder. Er ligt immers één afwerklaag bovenop de platen. Ook is het hoogteverschil tussen de platen onderling vaak kleiner dan bij kanaalplaten. Daarnaast zijn de platen veel breder dan 1,2 meter. Hierdoor bevat het plafond dus minder naden. Kortom, breedplaatvloeren zijn sowieso al minder scheurgevoelig. Glad stucen van het plafond bij breedplaatvloeren is mogelijk mits het hoogteverschil tussen de platen niet te groot is.

Tunnelbouw en glad stucen van het plafond

Ook wordt er nog wel eens gebruikt gemaakt van tunnelbouw. Hierbij is de bekisting voor de muren en plafonds op locatie in elkaar gezet. Na het storten en uitharden van het beton verwijderd men de bekisting en is de verdieping klaar. Groot voordeel van tunnelbouw is het feit dat het plafond uit één geheel bestaat. Er zijn geen v-naden, er is minimale werking en scheurvorming komt heel erg weinig voor. Glad stucen van het plafond bij tunnelbouw is dus zonder meer mogelijk. De kans op scheuren in het plafond is minimaal.

Werken en zetten van de nieuwbouwwoning

Gedurende de eerste 5 jaar van de woning, zal de woning zich zetten op de fundatie. Ook zal het bouwvocht verdwijnen uit de woning. Dit zorgt voor spanningen tussen alle verschillende bouwdelen. Dus ook spanningen in de plafondplaten. Door het werken ontstaan vaak barsten in de v-naden. Zolang de v-naden in het zicht blijven zult u hier weinig van merken. Maar bij een glad gestuct plafond is de kans zeer groot dat er in de loop van de tijd scheuren ontstaan in het stucwerk. Bijwerken is pas zinvol en succesvol als de woning uitgewerkt is. Dit kan dus tot wel tot 5 jaar duren!

Onlangs hebben wij contact gehad met Technisch Bureau Afbouw en de firma Knauf over de mogelijkheden om kanaalplaten en breedplaten te stukadoren. Beide partijen geven aan hier geen goede oplossing voor te hebben.

De enige manier waarbij scheurvorming wordt voorkomen is het aanbrengen van een verlaagd plafond. Het nieuwe plafond bevestigd men op metalstuds (deze werken niet, hout wel). Voor het plafond gebruikt men dan gipsplaten van het type A-AK. Deze platen hebben zowel in de lengte als in de breedte schuine kanten. Hierin wordt tijdens het glad stucen van het plafond wapeningsgaas aangebracht. Het resultaat is een glad, vlak en strak plafond zonder scheuren.

Ook is het mogelijk om het gehele plafond uit te vlakken (onder de rij te brengen) en glad te stucen. Na droging van de stucmortel wordt Vitrulan Systexx aangebracht op het plafond. Vitrulan Systexx is een soort Renovlies. Dit verkleint het risico van scheurvorming. Daarnaast zullen eventuele scheuren niet snel zichtbaar zijn doordat deze onder het vlies zitten. Bij extreme scheurvorming zullen de scheuren echter wel zichtbaar kunnen worden.

Daarnaast is het ook mogelijk om het gehele plafond onder de rij te brengen en glad te stucen. Hierbij worden de v-naden voorzien van wapeningsgaas. Vervolgens brengen wij over het gehele oppervlak van het plafond, een pleistervlies in. Dit pleistervlies ligt in de stuclaag. Hierdoor worden spanningen beter verdeeld over de stuclaag en is de kans op scheuren kleiner.

Tot slot kunt u er ook voor kiezen om het plafond te laten stukadoren met de achterliggende gedachte dat u eventuele scheuren na een paar jaar laat repareren.

pleister-spuiten-met-pleistervlies

Contact formulier

Oostevaar Spuitwerken

Richthuisstraat 10
1335 XE Almere

Telefoon: 06 – 143 15 571
Email: info@oostevaar.nl

KvK nummer: 68714882
Btw nummer: NL001597512B96

Onze verfspuit partners