06 - 143 15 571 info@oostevaar.nl

Tegenwoordig wordt in de winter ook buiten geschilderd door de winterschilder. Soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders buiten aan het werk. Wil je zelf buitenwerk laten uitvoeren tijdens de winterperiode? De vraag is dan of dat kan en wat de voor- en nadelen zijn. In dit artikel gaan ik hier wat dieper op in, om te zorgen dat je een goede keuze kan maken. Nu nog buiten schilderen? Of liever wachten tot het voorjaar?

Tot welke temperatuur kan er buiten geschilderd worden?

Inderdaad, je ziet ze soms op de steiger staan. Schilders die zelfs onder het vriespunt (of net erboven) nog de kwast in de hand hebben om een buitenboel van een nieuwe verflaag te voorzien. En zeker, als je zorgt voor de juiste omstandigheden én de juiste verf is dit nog heel goed mogelijk.

Toch zal je als je het geheel beter bekijkt, ook zien dat er wel een aantal maatregelen zijn genomen om het resultaat te beïnvloeden. Als het goed is zal er altijd achter een zeil of een soort ‘tent’ geschilderd worden. Vaak worden er ook straalkachels gebruikt om de vorst buiten de afscheiding te houden. Soms verwarmt de schilder zelfs het houtwerk voordat de verf wordt aangebracht. Vorst en verf die aan het drogen is, gaan gewoon niet samen. Voor de reguliere professionele verf is de ideale temperatuur toch nog steeds 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 65%.

Welke verf is geschikt voor buiten schilderen tijdens de winterperiode?

Schilderen bij te lage temperaturen is dus verre van ideaal. Dat komt omdat reguliere en professionele verf in beginsel niet geschikt zijn om bij lagere temperatuur of hoge luchtvochtigheid te verwerken. De droging wordt slecht dus de verf zal te lang nat blijven. Toch zijn verffabrikanten tegenwoordig veel verder met het ontwikkelen van verf die ook bij zeer lage temperaturen verwerkt kan worden. Dit is speciale verf, zoals Wijzonol LBH 4SO. Deze verf kan verwerkt worden tot ongeveer 0 graden. De droging bij die heel lage temperatuur is dan nog steeds heel erg acceptabel maar zoals hieronder te zien is duurt het aanzienlijk langer voordat een tweede en derde laag kan worden aangebracht:

Wijzonol LBH 4SO Hoogglans

Droogtijd bij 20°C en 65% R.V. Stofdroog na ca. 2,5 uur; Kleefvrij na ca. 4 uur; Overschilderbaar na ca. 18 uur.
Droogtijd bij 5°C en 90% R.V. Stofdroog na ca. 3,5 uur; Kleefvrij na ca. 5 uur; Overschilderbaar na ca. 24 uur.

Conclusie

Als je eerlijk advies wilt, dan blijf ik toch zeggen dat je heel erg op moet passen met het schilderen tijdens de kou. Ook al zijn er heel goede verven te koop, de omstandigheden blijven niet optimaal. Als je er toch aan begint, zorg dan voor goede voorbereidingen. Werk het liefste achter en onder een zeil en verwarm de ruimte met kachels. Dit houdt het meeste vocht buiten. Vocht dat in de verf slaat tijdens het drogingsproces is niet goed voor het eindresultaat. Heb je geen andere keus dan het werk tijdens de kou aan te pakken? Neem dan een goede sneldrogende professionele verf zoals de Wijzonol LBH 4SO.